Adio municipalitate!

Atunci când ai un spaţiu în care te poţi exprima începi să-l preţuieşti. Tot aşa, preţuieşti şi un loc de muncă, pentru că fără el ajungi să aduni datorii. E perfect când locul de muncă e una cu spaţiul de exprimare. E mai trist, cred, când locul de muncă e una cu consiliul municipal, ori, primăria Chişinău. Cu toate astea, instituţiile media, îndeosebi media tipărită, sunt uneori incomode. Alteori, acestea pur şi simplu nu aduc profit, şi într-adevăr, eşti nevoit să renunţi la ele. E târziu pentru a salva ceva, cu atât mai mult pentru a te lupta pentru acest ziar.

Deoarece am scris despre cultură în cadrul ziarului „Capitala”, voi face mai jos referinţă în special la acest aspect al îndeletnicirilor noastre. Cândva, primarul înmâna premiile tineretului unor oameni talentaţi. Întâmplător sau nu, mă aflam şi eu printre laureaţi şi am dat mâna cu Dorin Chirtoacă, ba chiar am fost felicitat de către edil pentru premiul literar. Cândva, am scris pentru ziarul „Capitala”. Iar Dorin Chirtoacă nu m-a felicitat de această dată. În schimb, consiliul municipal m-a asigurat că nici un material semnat de mine nu va mai apărea în ziar, ba mai mult, nici ziarul „Capitala” nu va mai exista.

Dacă e să mergi pe la redactorii publicaţiilor de top din R.M., să le ceri spaţiu pentru materiale de cultură, rişti sa fii luat peste picior. Şi nu de aceea că scrii rău sau bine dar de atâta că ziarele vor să vândă, iar cultura din fericire nu se vinde. Redacţia ziarului „Capitala” mi-a oferit ocazia să scriu despre evenimentele culturale alternative. Pentru asta îi mulţumesc. Şi echipei care mi-a răbdat textele, uneori groaznice, tot îi mulţumesc.

Ştiu că am scris texte proaste şi am scris texte bune. Toate au apărut în ziarul „Capitala”. Cele mai bune texte ale mele, care au apărut în ziar, stau decupate undeva prin odaia mea. Niciodată în viaţă nu mi-am dorit să fiu gazetar şi nu cred că am să fiu vreodată. În schimb, întotdeauna mi-am dorit să scriu texte bune iar unele dintre acestea au apărut pe paginile cu numărul şase, ale acestui ziar. N-o să mă credeţi dar am scris şi despre dragoste şi chiar dragostei i-am scris, tot aici în ziarul „Capitala”. Dacă stau să mă gândesc bine, doar consiliului/primăriei nu i-am dedicat nimic. Nici un material. Aşadar, colegi într-ale municipalităţii, fiecărui în parte vă doresc să mă visaţi nopţile. De ce? Dar de ce nu? Vă mai doresc un acces la informaţie garantat şi calitativ; mai bun decât cel actual. Vacanţă plăcută, dragă Consiliu Municipal şi stimată Primărie. Îţi mai doresc un an cât mai „econom” din punct de vedere financiar, informaţional etc. Îţi doresc?

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s