Nicu şi Baton – episodul 3 – „Glod”

* editorial apărut astăzi în ziarul Capitala

În timp ce la Chişinău s-a desfăşurat festivalul internaţional de animaţie „Anim’est”, studioul „FrimuFilms” a lansat cel de-al treilea episod al serialului animat „Nicu şi Baton”. Lansarea, sau mai corect spus – plasarea episodului pe „Youtube” a avut loc în data de 3 noiembrie. Nu este o noutate că pe reţeaua de socializare „Facebook” pagina animaţiei „Nicu şi Baton” a reuşit să adune un număr record de aprecieri. Acestea fiind spuse, vă invit să trecem la o analiză uşoară, de spectator, cum ar veni, a celor văzute în noul episod.
Aproape toate la „Nicu şi Baton” sunt în evoluţie, fapt care se vede cu ochiul limpede. Primul episod dura aproape 6 minute, episodul doi ceva peste 9 minute, pe când episodul al treilea, intitulat misterios „Glod”, durează peste 16 minuţele. Putem bifa primul „check” la capitolul evoluţie. Poate e prea devreme de vorbit despre numărul de afişări de care s-a bucurat episodul 3, însă, vom constata o atenţie niţel scăzută din partea publicului. Primul episod a acumulat până în acest moment peste 95 mii de vizualizări pe reţeaua „Youtube”, al doilea episod a bătut recordul în acest context acumulând peste 110 mii de vizualizări, iar episodul trei a acumulat deocamdată peste 16 mii vizualizări. Aveţi dreptate, au trecut abia 6 zile de la “lansarea” episodului 3 şi acesta mai are timp să adune admiratori. Rămâne să vedem cât de „viral” se va dovedi acest ultim episod, ori, câte de mult va fi promovat. Ceva îmi şopteşte că cifra nu va depăşi 100 mii vizualizări, urmează însă de aflat.
Din punct de vedere tehnic, calitatea animaţiei este fără doar şi poate în continuă evoluţie şi sunt convins că ediţiile viitoate ale producţiei „Nicu şi Baton” vor înregistra noi parametri în ceea ce priveşte calitatea animaţiei. Regia, punând mâna la inimă, recunoaştem irevocabil că este în plină ascensiune. Momente, aspecte şi artificii regizorale la tot pasul în episodul „Glod”. Nu cred c-am mai întâlnit atâta spontanietate la capitolul regie în nicio producţie de tip local. Eugen Bălan se evidenţiază cu brio. Iar cei zece animatori (pentru că 10 am numărat când mergeau titrele la final) reprezintă un adevărat „staff”. Consider că este un lux pentru Republica Moldova să lucrezi cu tocmai 10 specialişti în animaţie. În acest context aş menţiona că „tagg”-ul „desene animate” este cât se poate de haios. Privim desene animate „Nicu şi Baton”? De ce nu, veţi spune într-un glas.
Un lucru trist, dar pe care nu-l pot trece cu vederea nici în ruptul capului, este că absolut toate nivele animaţiei (implicit şi în cazul episodului proaspăt lansat) sunt deasupra poveştii, deasupra scenariului. Am zis acum că „plot”-ul episodului „Glod” este prost? „Plot”-ul s-ar putea că nu este ratat. Scenariul în schimb, pare un eşec pe lângă celelalte capitole (regie, sunet, animaţie, producţie etc.). Despre ce este noul episod „Nicu şi Baton”: despre noile tehnologii, despre cetăţenia română, despre îndrăgostirea lui Nicu, despre „gândacii de colorado”? Nu ştiu, poate că e despre toate? Subiectele par să se împletească între ele prin urmare lăsând un gol. Aş vrea aici, pentru un moment, să sar în apărarea echipei care realizează „Nicu şi Baton. Este complicat să produci scenarii de acest gen pentru un consumator din Republica Moldova. Şi chiar dacă scenariul episodic (per fragment) este reuşit, firul narativ (care ar închega toate fragmentele într-o singură poveste) pare să lipsească. Rămânem cu speranţa că experienţa le va depăşi pe toate.
Echipei „FrimuFilms” le dorim spor la treabă şi aşteptăm cu nerăbdare sau cu răbdare, dacă vreţi, următoarele realizări adunate sub umbrela titlului „Nicu şi Baton”.

Vizionare Plăcută!

Un comentariu

Din categoria Uncategorized

Un răspuns la „Nicu şi Baton – episodul 3 – „Glod”

  1. Foarte interesant. Sper sa aiba succesul „Robotzi”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s