SCANDAL: Boris Focşa nu crede! Publika tv, ce vorbeşti?

Afacerea „Luceafărul”?

Presa moldavă de-o săptămână trâmbiţează despre un nou scandal legat de persoana care ocupă fotoliul de ministru al culturii. Este vorba bineînţeles de Boris Focşa. La drept vorbind, deja când se aduce vorba de vreun scandal care implică numele ministrului, puţine ne mai pot mira, dar totuşi propun să părem surprinşi. Dar de ce numele ministrului a devenit subiect de discuţie de această dată?
Administraţia teatrului „Luceafărul” din Chişinău, dar şi conducerea ministerului Culturii sunt suspectate de către procurori că ar fi vândut ilegal patru clădiri, care, figurează drept monumente de arhitectură. Astea fiind spuse, într-o simpatică „investigaţie” realizată de postul „Publika Tv”, merită de menţionat că ştirea a încins unele spirite. Materialul difuzat de „Publika Tv” a fost realizat atât în limba română cât şi în limba rusă, iar reporterul Victoria Kriukova s-a evidenţiat cu brio, mai ales că reportajul ei a fost discutat aproape peste tot şi a generat titluri simpatice precum: “A reizbucnit scandalul Focşa?”.

Conform acestei ştiri, cu trimitere la spusele procurorilor (s-a expus pe marginea acestui caz procurorul Adriana Beţişor) administraţia teatrului „Luceafărul” şi conducerea ministerului Culturii, în cazul în care se adeveresc cele susţinute de procurori, riscă închisoare de la 6 la 10 ani. Foarte veselă perspectivă, nu-i aşa, pentru că administraţia teatrului ar însemna şi implicarea directorului Stela Focşa, iar conducerea ministerului este reprezentată de domnul Boris Focşa. Ca să explicăm simplu ceea ce s-a întâmplat cu clădirile care se aflau în posesia teatrului, conform acuzaţiilor, ar trebui să începem de la rocada care a implicat respectivele clădiri cu valoare arhitecturală. Nu trebuie să fim genii ca să înţelegem că schimbul statutului unei clădiri cu valoare istorică şi arhitecturală într-un statut ordinar al clădirii este foarte anevoios. Modificarea ipotetică a adresei juridice a clădirilor cu pricină, ar fi permis administraţiei „Luceafărul” să scape de eticheta „monument de arhitectură”. Păi bineînţeles, ce fel de monument de arhitectură dacă adresa juridică, priviţi în acte, a fost eliberată luna trecută? Cică, schimbarea adresei juridice a blocurilor care au aparţinut „Luceafărul”-lui, adicălea statului moldav, nu a putut avea loc fără implicarea meschină a Primăriei Municipiului Chişinău, precum nu ar fi avut loc nici fără implicarea ministerului Culturii, implicit a domnului ministru.

De lăudat reporteriţa Kriukova atunci când reuşeşte să descopere o soră geamănă a ceea ce s-ar numi „şefa aparatului”. Uneori, mi se crează impresia că presa este duşmanul universului, şi că dacă jurnaliştii întreabă de şefă sau uneori, de şef, neapărat trebuie să te rosteşti în adresa lor. Materialul realizat de cei de la „Publika” devine cu atât mai interesant cu cât sinceritatea domnului ministru înfloreşte când dezminte orice acuzaţie. Mă bucură nespus de mult calmitatea domnului Focşa de care a dat dovadă stând în faţa camerei de filmat. Gândindu-mă la fuga ministrului de la reporterii „Jurnal Tv”, am crezut că domnul Focşa nu va mai dori să apară în faţa camerelor de luat vederi unde mai pui situaţia asta în care iarăşi i se aduc acuzări. Şi totuşi, Boris Focşa a învins orice „scandalo-fobie”, şi, se pare, o eventuală pedeapsă nu-l sperie. Dar poate, într-adevăr, nu-l îngrijorează niciun fel de acuzaţie? Poate ministrul Culturii ştie: totul a fost legal! Domnul ministru a spus clar şi scurt: „Nu, nu cunosc acest lucru (că administraţia teatrului a vândut patru clădiri), dar n-are cum să fie..”. Boris Focşa nu crede! Iar voi de ce credeţi, neruşinaţilor de la „Publika Tv”?

În general, ministerul Culturii în perioada de toamnă a anului pare a fi mai animat şi pare să se implice activ şi vivace în „gura presei”. Acest lucru se întâmplă pe ambele nivele, atât involuntar (vezi cazul celor 4 clădiri, care, şi-ar fi schimbat adresa juridică în contexte incerte) cât şi voluntar. Ministerul Culturii a început de curând a reforma: directorii teatrelor, de la o habă de vreme, vor fi aleşi prin concurs public! Iat-aşa! Pe site-ul oficial al ministerului a apărut un comunicat care anunţă un concurs pentru poziţia de director al teatrului „Eugene Ionesco”. Cică, înţelesesem eu, o astfel de procedură va fi aplicată şi pentru alte teatre care se află în subordinea ministerului cult. De aici, bineînţeles, zburăm cu gândul direct la administraţia teatrului „Luceafărul” şi la „vârful piramidei” ei. Oare, stimaţi cititori, Stela Focşa prin ce concurs va ajunge director al teatrului (pentru că, nu-i aşa, sperăm că şi pentru postul de director al teatrului „Luceafărul” se va face un concurs)? Dar, sfatul meu este să nu candidaţi la postul de director al teatrului „Luceafărul” niciodată şi pentru nimic în lume. S-ar putea ca procurorii care se ocupă de cazul celor patru clădiri care au fost, cică, vândute ilegal, să găsească adevărul la fundul mării, iar acest adevăr să creeze nişte consecinţe nefaste asupra administraţiei teatrului „Luceafărul”, şi „Doamne fereşte!”, imaginaţi-vă, procuratura vă prinde în flagrant!

Dacă să analizăm la modul serios eventuala pedeapsă pe care o poate primi administraţia teatrului „Luceafărul” şi conducerea ministerului Culturii, (făcând trimitere la cei între 6 şi 10 ani de puşcărie), vom conclude că pentru nimic în lume, chiar şi în cazul în care se găsesc dovezi clare în servieta justiţiei, domnul Boris Focşa (şi alţi suspecţi), nu va ajunge după gratii. Aşa cum a scăpat „băsma curată”, (fără ca nici măcar să fie demis din funcţie pentru scandalul care s-a creat), data trecută când era suspectat că se afla beat la volanul unui automobil, tot aşa va ieşi uscat din apa în cazul „celor patru clădiri”. Astea toate în cazul în care, repet, s-ar găsi probe concrete că ar fi şi el implicat în „scandalul Luceafărul”, sau, să-l numim în continuare “Scandalul Focşa”?

Un comentariu

Din categoria Uncategorized

Un răspuns la „SCANDAL: Boris Focşa nu crede! Publika tv, ce vorbeşti?

  1. bai bai ne mai oprim si noi odata

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s