the Biserici

după patru săptamâni de bocete intense di-atîta cî n-am intrat la regie şi după lacrimi imense vărsate în perna mea rozovă cu elefănţei albaştri iată că îmi dau un pumn în bot şi-mi revin.

sincer să fiu, mi-i drept în cur de amtap detâta cî eu ATENŢIE m-am ftiurit ne naşutku. [nu da despre asta în alte posturi care urmează a fi nişte poezii lacrimogene de dragoste]

aşadar.
despre ce să fie acest post răpănos, va veţi întreba voi scărchinându-vă la genitale?
să fie oare despre sex? navreadli
despre superman?
despre un superman care face sex? nu.

dapustim stai tu acasă şi prăjăşti cartofi [sau faci fasole sau habar n-am ce mai ai acolo] sau dapustim te uiţi la serialul mult-adorat, sau voobshe nică nu faci pt că eşti un bezdelnik ca şi mine. şi, nitam-nisam, cineva sună la uşă. şi tu, ca un om ospitalier ce eşti, răcneşti pe toată casa: who the fuck iz there.

când colo, la uşă se află nişte monştri mutanţi la costum, cu nasuri mari cu urechi tăiate şi mulţi muci ieşind din gură şi zice: n-aţi dori să aflaţi mai multe despre Dumnezeu. dar despre Biblie?
iar tu zici:

şi vre omu ista de la mini?
şi sî-i zic?
sî chem poliţia?

nu băi. nu chema nişo mentură. aiştea-s, cum li se spune in popor: sectanţii. numai că tu dacă ai citit măcar o carte sau un gazet la viaţa ta sau mai ales ai scris chiar o poezie [în secret fără să spui nimănui] apu ar trebui să ştii că ei de fapt se numesc protestanţi / evanghelişti etc. deam’ depinde de la caz la caz.

iată pe cine putem întâlni prin preajmă: martorii lui Iehova, penticostali, baptişti, harizmaţi, adventişti, mormoni [biserica lui Isus Hristos a sfinţilor din zilele din urmă. deocamdată pe aiştea să-i vâcheslim.

penticostali:

s-o luăm de la capăt: ciuvaşii sunt creştini. adică, nu credeţi că deam’ dacă n-au icoane şi popi apu gata, la gunoi cu ei. nu. tăt normal la ei. din multe considerente se aseamăna prin bisericile lor [ca templu] şi prin slujba lor cu baptiştii. adică la mine s-o creat pe parcurs aşa impresie că aceste doua confesiuni daje drujăsc între ele. una dintre diferenţe e că penticostalii îs cu pogorârea Duhului Sfânt în unele momente, astfel încât începe vorbirea în limbi necunoscute. în genere, din câte am observat, în timpul rugăciunilor ei sunt destul de animaţi şi impulsivi. dar, îs maladeţ băieţii. important e că cred în Trinitate [pt dauni Trinitatea însemnând Tatăl, Fiul, Duhul Sfânt]. umblă destul de viu cu evanghelizarea şi propăvăduirea Bibliei. aici vom menţiona că ediţia scripturii lor e cornilescu. de altfel, de cornilescu se conduc majoritatea protestanţilor de natură creştina. aşa că foc la ghete.
penticostalii au venit la noi în ospeţie aproape că printre primii. cu toţii ne vom aduce aminte de complexul lor celebru Hristos pentru moldova. care, datează 1344. ei bine nici chiar aşa, dar, ideea e destul de clară rebeata?

baptişti:
alţi băieţi de treabă. aici lucrurile nu se vor schimba cu mult. iarăşi evanghelizarea. iarăşi cornilescu. iarăşi crezul în Trinitate. aceşti băieţi s-au impus la noi în societate prin legendarele lor tabere pentru adolescenţi. ştim cu totii [iar dacă nu stim, ne dăm o palmă peste botişor şi repejor ne amintim] că baptismul e în esenţă botezul prin credinţă. gen lucrurile stau în felul următor: are loc pocăinţa [de regulă o singură dată prin care credinciosul îşi recunoaşte păcătoşenia, îl primeşte în viaţa sa pe Christos ca mântuitor şi începe o viaţă nouă fără de spurcăciunea “lumească”] după care are loc botezul şi primirea automată printre rândurile membrilor de biserică. în fine, haideţi să nu intrăm, vă rog eu mult, în toate detaliile dogmelor şi teologiilor lor pentru ca eu singurel nu le cunosc chiar bine.

martorii lui Iehova:

iată cine munceşte, de fapt, cel mai mult. aceşti băieţaşi îs ca nişte albinuţe. de cele mai multe ori te poţi trezi la uşa anume cu un martor sau să-l intâlneşti pe multe alei ale capitalei noastre. ba ei mai au şi stand-uri prin parculeţe unde, îşi expun broşurele: turnul de veghe şi treziţi-vă. cu martorii lui iehova o să avem de ftâknit oleacă. tipii se auto-proclamă creştini. deşi, aproape nimeni nu-i consideră aşa. asta se datorează faptului că nu martorii cred în Trinitate. toesti, ei spun ca Isus nu este Dumnezeu ci doar fiul lui. dar, de la lecţiile de chimie, noi cunoaştem că la baza credinţei şi dogmei creştine stă anume Trinitatea.
mai au martorii nişte chestii foarte curioase şi simpatice. e vorba de faptul că ei nu îşi lasă copiii să privească desene animate în care animalele sau obiectele sunt umanizate. adica, nu prea lasă copiii lor să privească alde nickelodeon. ei dar asta nu-i numai la martori, mai sunt curente neo-protestante la care se mai întâmplă asta. eu aş spune că nu-i grav. noi fiecare avem câte un greşok za spinoi.
alte momente curioase despre martori: e una dintre cele mai mari organizaţii religioase; tipii nu donează sânge; nu sărbătoresc crăciunul sau paştele, ba mai mult de atât, nu îşi sărbătoresc zilele de naştere. sincer să fiu, cu martorii m-am intersectat des, şi adesea destul de decent, însă, niciodată n-am asistat la vreo slujbă de-a lor. nu da ladno, vorba filozofului, niciodată nu-i târziu, nu-i aşa?

mormoni:

iată aici începe impotmolirea mea. evident că poţi studia wikipedia zile şi nopţi pentru a te razberi sau cel puţin a pune totul pe policioare în ceea ce priveşte curentele şi confesiunele protestanţilor. eu asta n-am vrut s-o fac aici. adică n-am vrut să vă fac copy paste de pe wikipedia. relatia mea cu mormonii n-a fost prea intimă. în genere, am auzit multe chestiuţe stranii despre mormoni. ba că ei terorizează prin telefon sau prin poşta electroniă, ba că ei trăiesc în condiţii medievale sau gen fără electricitate şi fără alte condiţii, ba nu ştiu ce şi nu ştiu ce. dar, nu demult, la o zarplată am decis să-mi cumpar o carte, şi cum ies eu din subterană de la gara de trenuri ce să vad eu acolo? n-am ezitat niciun minut. mi-am cumpărat cartea lui Mormon. ei susţin că mormon a avut contact direct cu Hristos şi ceea ce-a scris el, adică mormon, este la fel de important pentru ei ca şi cuvântul lui Dumnezeu. dacă sincer, îs un pic sceptic aici. dar nu pentru a judeca şi a bârfi confesiunile ne-am adunat noi aici. cu alte cuvinte, noi de noi răspundem nu de alţii. cât despre faptul dacă-s creştini sau nu asta deja rasfoim wikipedia băieţi.

eu, cumva sluceaino, am descoperit o biserică a lui Isus Hristos a sfinţilor din zilele din urmă.
ea se află pe strada alexandri [da, da eu ştiu că se scrie altfel şi că voi sunteţi nişte profe crizate
de litaratură.]. acolo de obicei vezi inostranţâ. toţi la patru ace. cămăşi albe şi pantaloni + un ecuson pe care scrie nişte litere. dacă ceva, intraţi, şi povestiţi-ne şi nouă.

mişcarea harizmaţilor:

niş nu ştiu şi aş putea să vă spun. dacă cineva dintre voi ştie mai multe despre ei, apu nu tormoziţi. împărtăşiţi-vă. eu o să vă spun cam ce ştiu. în primul rând CNL. [cei care au sunt tv la televizor apu ştiu despre ce-i vorba]. cnl este un canal toli creştin toli nu în totalitate, nevajno.
apu acolo mulţi din ciuvaşii care predică sunt de la bisericile horizmate. dar, evident se mai prăpădeşte şi câte vreun penticostal tradiţional sau baptist conservator pe acolo. de exemplu, joyce mayer. super legendară. aşa cu paru scurt şi pe alocuri enervantă. dar america o place. times de exemplu a plasat-o pe locul 17 sau 18 în top 50 cei mai influenţi/giganţi evanghelişti.
horizmaţi la noi avem dar nu ştiu unde-s anume. îmi pare rău. ştiu că ei tot nu au mari abateri doctrinale, cum o au mormonii sau martorii. numa că ei sunt mai liberi în ceea ce ţine de look, comportament, alde plete sau cercei la mujici, muzică rock, concerte etc.
dar cum totul este relativ, şi eu sunt aşa un mare baran încât s-ar putea să greşesc [deşi nu cred] apu vă invit să ciripiţi.

adventişti.
experienţa mea cu adventiştii s-a rezumat la o singură persoană pe care o cunoşteam. aici o să vă cer pe bune ajutor, pentru că ceea ce am găsit pe net nu mi-a fost suficient să-i rascusesc şi să vă schiţez un tablou despre cum şi cu ce se mănâncă adventismul. ştiu una cu siguranţă. şi acest moment mi-a trezit o simpatie puternică. e vorba de ziua de sâmbătă. dar ce-i cu ziua de sâmbăta mă veţi întreba voi, ca nişte ignoranţi. iar eu voi răspunde: sabatul, ciuvak. şi asta e atât de drăguţ. unii dintre adventişti sărbătoresc sabatul şi multi dintre ei nu muncesc şi nu prea se implică în activităţi, ieşiri etc în această zi. aşa că, dacă mai aveţi info băgaţi aici.

deocamdată vsio. daca sheva mai continuăm.

ps: ca printre altele ian vedeţi ce biserică frumuşică se construieşte la sculeanka. frumoasă:

17 comentarii

Din categoria Uncategorized

17 răspunsuri la „the Biserici

 1. niiiiiiice 🙂

  experiente asa, mai dialogice 🙂 – si placute – am avut doar cu baptistii. inclusiv la o tabara de care pomenesti si tu 🙂

  celelalte experiente fie au fost incercari de a ma manipula / indoctrina, fie pur si simplu neinteresante pt mine 😦

  n-o sa zic aici care confesiuni au fost asa – ca nu se face. si n-am facut un studiu care sa-mi permita sa generalizez referitor la ele.

  dar ceea ce povestesti tu aici ii fain 🙂

  apropo, am in calc tot felul de enciclopedii despre miscari religioase. te intereseaza?

 2. vadim

  martorii nu donează sânge dar nici nu primesc sânge de la altcineva. sunt renumite cazurile când copiii acestora mureau din cauză ca părinţii nu permiteau să li se facă o simplă procedură de transfuzie a sângelui.

 3. Respect religia dar nici nu imi place cind ei(martorii lui Iehova)vin si ti se baga in suflet sau umbla pe la case,omul care este cointeresat si asa se va adresa la ei,nu este neaparat sa umbli ca un cersetor,asta asa tipa parerea mea licinaia.

 4. hum

  eu stiu undi iesti sh secta satanistilor di la noi !!!!!!!!!
  ii s aduna in podvalu’ Guvernului !!!

 5. hose

  cu toate astea va spun ca mie imi place mult, intr-un mod oarecare, de martori. se dedica foarte mult.

  cat despre satanisti, am zambit.

  da voi daca ati mai avut experiente apu spuneti, nu tashetz.

 6. vadim

  tătă lumea-i plina de gnostici agnostiti sufisti sofisti martori penticostali adventişi sâmbotişti iudei Hare Krishna harismati mormoni gandoni baptisti muisti tăikvandişti făis-bucişti cei care să scoală nu cu chishoru care trebe mutanţ cu clanţ

  zaibită-m-am

 7. piknik

  (dacă ai citit măcar o carte sau un gazet la viaţa ta sau mai ales ai scris chiar o poezie): da sa pornim di la asa citat
  -Ian spuni mai ion tu la viata ta cate carti ai citit?
  -Da eu stiti cum tata ai bisnessman si taie oameni si ma cacie numa cu baha tac sto eu nu pre mam rupt in cur sa citesc carti nam avut cand prosto
  -Ap totusi cate carti ai citit?
  -Nis una doamna profesoare.
  -Cum kizda matii nui citit nis o carte la viata ta ap dar si in borta pulii ni vii tu nia aisea la lectiili meli di literatura si ni casti gura toromacule ieti ciumadanu si futeo din gheti si maine fara tattu si fara mata sa nu ni vii la scoala ca iti crap capu cu toporu tiia si la toata radneaua.

 8. ion buzu

  odata am vorbit cu un evanghelist in microbuzul care ma ducea acasa. tipul mi-a povestit cum trebuia sa plateasca unor racheti si nu avea bani. si a zis el, ori eu, ori ei. si a facut o ambuscada in casa lui, s-a antrenat sa arunce cu cutitul si altele. si a visat adresa unei case de rugaciuni pe care o vazuse intimplator cindva, a mers la acea casa si s-a apucat sa citeasca biblia. si de aici a mers descoperirea. banditii nu au mai venit dupa bani…

 9. se zvoneste ca penticostalii intr-adevar nu fura, nu beau, nu fumeaza, nu injura… nici la sauna nu merg… eu nu-i inteleg: in Biblie nu scrie nica de sauna, si eu ma duc, regulat, si cu femeia(nu a mea,da oricum)

  oricum,ii apreciez pentru ca stiu ce vor + de unde atita ura pentru „sectanti” in cartile carora e scris sa iubesti aproapele si atita indiferenta pentru musulmani, in cartile carora e scris sa omori pagynii(restu, nemusulmanii)?

 10. tania

  foarte fain articolu’ tu ca un ortodox veritabil te-ai dedicat destul de mult unui text ds sectanti 😉

  • Ce mai "veritabil ortodox".:D

   Credeam ca unui ortodox veritabil i-ar sta bine sa nu vorbeasca necenzurat, care ar mai fi diferenta dintre un ortodox si pagin????
   P.S. din batrini se zice „nu te baga in tarâță să nu te mănînce porcii” Daca ti-ai dorit sa scrii acest articol din postura de aparator al credintei ortodoxe, sa stii ca ai esuat total!

   • draga ‘ ce mai veritabil ortodox’,

    multumesc de povete si vorbe din batrani. nu este scris din postura de aparator al bisericii ortodoxe. cu toate astea nu neg ca s/ar putea sa fi iesit un material esuat, dupa cum bine spui.

    pur si simplu, antecomentatorul tau ‘tania’ ironiza pe seama mea, pentru ca stie ca nu ma prea identific cu biserica ortodoxa, mai ales cu cea din md.

    merci de vizita.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s